Asuntoasiamme vauhdittuivat. Torstaina teimme kirjallisen tarjouksen Porvoon kohteesta ja perjantaina teimme toimeksiantosopimuksen oman myymisestämme kiinteistönvälittäjän kanssa. Mutta miten valita hyvä ja oikea välitysfirma?
Paljastan harrastavani joskus sunnuntaisin asuntonäytöissä käymistä, siis ihan huvikseen vaan! Toisaalta alani puolesta ja toisaalta uteliaisuuttani..joskus haluan nähdä remontoitavan pommin ja joskus menen ihastelemaan taidokkaasti sisustettua asuntoa, omalla alueellani. Kerran yhtenä sunnuntaina tapasin mukavan Habitan välittäjän esittelyssä ja kerroin, että asuntomme olisi mahdollisesti menossa myyntiin joskus vuoden päästä, ja että olemme etsineet tontteja Porvoosta. Seuraavalla viikolla puhelin jo soikin ja Habita alkoi etsimään meille tontteja ja kyselemään oman asuntomme mahdollisesta myynnistä. Hintatason selvittämiseksi pyysimme kolmesta välitysfirmasta ilmaista arviokäyntiä. Ihmetykseksi vain yksi palasi asiaan ja antoi tarjouksen. Habitan välittäjä soitteli koko kesän ja kun aihe tuli ajankohtaiseksi valitsimme tietysti hänet.
Kuvat: Habita
Myyntitoimeksiantosopimus päästiin vihdoin allekirjoittamaan. Papereissa oli aika paljon täytettävää, joten vinkkinä voin antaa ettei hetkeä kannata varata perjantai-illaksi kun koko perhe on jo väsynyt viikosta ja yksi lapsikin oli tulossa kipeäksi..Mutta mielestämme välittäjä vaikutti asiantuntevalta, kokeneelta, alueen tuntevalta ja kommunikointitaidoiltaan sopivalta.
Mutta mitä myyjän tulisi tietää? Olemme ensi kertaa myymässä asuntoa, joten asioista on pakko ottaa selvää!
Ennen myyntitoimeksiantosopimuksen allekirjoittamista keskustelemme tavoitehinnasta, mikä olisi realistinen. Tarkastelemme alueella toteutuneita kauppoja ja teemme arvion myyntiajasta yhdessä välittäjän kanssa. Toimeksiantopaperissa kirjataan selkeästi asunnossa tehdyt remontit ja pintamateriaalit jokaisesta huoneesta. Toimeksiantosopimuksen allekirjoittamisen jälkeen sovimme ensimmäisen näytön ajankohdan. Ensimmäiseen näyttöön on vain kaksi viikkoa, joten pakko oli laittaa hässeliksi (siitä myöhemmin).
Asunnon myyjänä meidän tulee kertoa ostajalle ne seikat, jotka saattavat vaikuttaa kaupasta päättämiseen. Jotta jälkireklamaatioilta vältyttäisi, tulee havaitut viat ja puutteet (piilevätkin, mitkä osatajalle ei tavanomaisessa tarkastuksessa näy) ilmoittaa rehellisesti. Tietojen antaminen koskee asuntoa, sen ympäristöä ja palveluita. Ostajalle tulee kertoa myös kaikki taloudelliset seikat, kuten vastikkeet (kiinteistömme kohdalla vesi- ja jätemaksut sekä kiinteistövero, lämmityskustannukset) ja lainaosuudet sekä panttioikeudet ja rasitteet (kiinteistömme on hallinnanjakosopimuksella).
Joskus kuulee ikäviä tapauksia, että asuntokauppa on epäonnistunut, jompi kumpi osapuoli tullut huijatuksi ja päädytään epäkohtineen käräjille. Välitystoiminnassa on kuitenkin säädelty, että välitystoiminnassa on noudatettava hyvää välitystapaa. Mielestäni hyviin välitystapoihin kuuluu myös tiivis yhteistyö myyjän ja välittäjän kanssa sekä tietysti mahdollisten ostajien kanssa. Olen jo nyt havainnut, että välittäjäksi tulee valita henkilö, josta itse pitää, kenen kanssa ollaan samalla aaltopituudella, kommunikointi toimii..välittäjän kanssa ollaan tekemisissä paljon!
Kuva: Kiinteistönvälitysalan keskusliitto ry
No, seuraavaksi pengoin laatikoista asunnon myyntiin tarvittavia asiakirjoja:
-lainhuudatuspaperi
-kiinteistörekisteriote
-rasitustodistus
-hallinnanjakosopimus
Nämä maksulliset asiakirjat sain tilattua nopeasti Maanmittauslaitokselta. Vielä tarvittiin vanhoja asiakirjoja, kuten rakennuslupa, rakennuspiirrustukset ja lausunto lopputarkastuksesta, jotka välittäjä haki Rakennusvirastosta.
Tämän jälkeen välittäjä pääsi ottamaan myyntikuvia ja tekemään esitettä. Pohjapiirrustuksen jouduin piirtämään minä, koska sitä ei tietenkään ollut tehdyn remontin jälkeen!
Myynti etenee ostajien ostotarjousten tekemiseen, mahdollisiin hintaneuvotteluihin, omistus- ja hallintaoikeuden siirtoihin, kaupantekotilaisuuteen ja lopuksi tarvittavien asiakirjojen laadintaan ja toimittamiseen asianmukaisille tahoille.
Kuva: Huoneistokeskus, asunnon myyjän opas
Asunnon luovuttamisajankohdan voi sopia joustavasti mahdollisen ostajan kanssa tai laittaa heti vapautumisaika myynti-ilmoitukseen.
Kiinteistönvälitysfirmoja:
Habita
Huoneistokeskus
Kiinteistömaailma
Remax
Arvoasunnot
SKV
Huom
Huoneistomaa
VivaLKV