Kaverini himoitsi itselleen pionipenkkiä ja kyseli minulta, miten sellaisen ihanan, muhkeasti kukkivan penkin voisi istuttaa. Että mistä niitä kukkia ja millaisia, ja miten ne vielä kukkisivatkin? Tässä omat ohjeeni pähkinänkuoressa.
1. Hanki taimet mieluiten astiataimina, sillä pionin siirtäminen olemassaolevasta istutuksesta on vaativaa. Kasvi on kranttu sen suhteen, että sen syvässä kasvavat juuret eivät saa katketa ja toisaalta siitä, että pintajuuret säilyvät ehjinä. Istutussyvyydenkin tulee olla oikea. Jos välttämättä haluat lohkaista ilmaisen jakotaimen sukulaisen pihataimesta, tee se syksyllä, ei nyt kesällä. Hyvällä tuurilla ja varovaisuudella se onnistuu myös ensikertalaiselta mutta toisaalta kokenutkin voi mokata.
2. Älä tyydy yhteen vaan hanki ainakin viisi.
3. Etsi pihalta aurinkoinen ja näkyvä paikka. Kohdassa saa olla varjoa osan päivästä, sillä vain osa pioneista tykkää täydestä paahteesta. Isot puut eivät ole hyvä kaveri, että pionien ravinteet eivät karkaa väärille kavereille, mutta pienistä pensaista ei ole haittaa.
4. Mallaile pionipenkki paikalleen ja kuori nurmi sen sisäpuolelta pois. Kaiva pioneille puoli metriä syvä kuoppa.
Tarkasta myös pohjamaa: pioni ei siedä juurilla seisovaa vettä, joten pohjalla ei saa olla tiivistä savea. Jos maa on savinen, on parempi perustaa kumpuna oleva kohopenkki, jotta pionit menestyvät. Kurkkaa vinkki täältä.
5. Sekoita kuopan pohjalla pari lapiollista palanutta karjanlantaa ja multaa keskenään.
Lisää kuoppa täyteen joko vanhaa multaa (mikäli se on muuta kuin savea tai hiekkaa) tai kaupan puutarhamultaa. Kalkitsemista ei tarvita, sillä pionit viihtyvät hieman happamassa maassa. Ravinteitakaan ei tarvita suuresti, tämä aloituksessa annettu lantalisä riittää pitkään. Kuoppa voi tulla kukkuroilleen, jolloin vesi ei jää seisomaan mullan päälle ja se sulaa keväällä nopeammin, siitä pionit pitävät.
6. Laita penkin reunan ja nurmen väliin reunukseksi vaikkapa betonitiiliä, jotka upotat nurmen tasolle. Tällöin nurmiheinät eivät pääse leviämään kukkapenkkiisi ja toisaalta ruohonleikkurin rengas voi kulkea reunuksen päällä, jolloin trimmeri on tarpeeton. Helpottaa huoltotoimenpiteitä!
7. Istuta pionit tekemääsi kukkapenkkiin.
Jos pionit ovat purkkitaimia, istuta ne jotakuinkin purkin pinnan mukaan. Kasveilla on sellainen kuin juurenniska, sen päällä saa olla vain pari senttiä multaa, joten penkkiin ei saa vuosittainkaan lisätä (liikaa) uutta multaa tai kompostia, vaikka kasveja tuleekin ravita keväisin. Liian syvässä olevat pionit eivät kuki.
Pionit saattavat jättää seuraavan vuoden kukinnan väliin, mutta parin vuoden päästä jokaisessa istutetussa taimessa pitäisiä olla muutama kukka. Jos istutit viisi tainta, muutaman vuoden päästä kukkia on vähintään viisitoista, siihen vielä pari vuotta ja yltäkylläisyys on huikea!
Jos tilaa on paljon, kannattaa pionien ympärille istuttaa muitakin kasveja, niin kukintaa on muutakin kuin sen pari viikkoa, minkä pionit kukkivat. Tietysti useampi pionilajikekin jakaa kukinnan pidemmälle ajalle - paitsi jos ne kukkivat nimen omaan yhtä aikaa.
Kehittelin tällaisen mahdollisuuden pionipenkin ympärille. Hortensioiden ja kanukan ympärille sekä pionien väleihin voi syksyllä istuttaa erilaisia sipulikukkia, jolloin penkki kukkii myös ennen pionien hehkua. Muutama pussillinen lumikelloja, krookuksia, valkoisia tulppaaneja, ukkolaukkoja ja liljoja kutakin tuo helppoa loistoa pitkäksi ajaksi (paitsi jos sipulit päätyvät myyrien ruoaksi). Kesä-heinäkuussa alueen kukinta tulee pioneista ja pikkusydämestä (sekä liljoista ja laukoista), syksyllä syyshortensiasta. Laakakataja ja kirjolaikkukanukka tuovat vihreän sekaan erilaisia sävyjä - myös lehdettömään aikaan.
Nyt suurin ongelma onkin, että millaisia pioneja sitä istuttaisikaan? Suosittelen kesäistä retkeä Taivalsaloon pohtimaan asiaa!