Quantcast
Channel: Lily.fi - Muu koti
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10409

Lämmityspohdinnassa: Maalämpö

$
0
0

Maalämpö on maaperän tai veden massaan varastoitunutta lämpöenergiaa. Maalämpö on uusiutuvaa energiaa ja siksi myös ekologinen lämmitysvaihtoehto. Sitä käytetään rakennuksen ja käyttöveden lämmittämiseen. Maalämpö lämmitysmuotona on yleistynyt viime vuosina niin uudis- kuin remonttikohteissakin. Maalämpö vaatii vesikiertoisen lämmönjakojärjestelmän ja tilaa lämpöpumpulle. Maalämpökaivon asentamiseen tarvitaan lupa, mitä en itse asiassa tiennyt tai ajatellut. Lupa tarvitaan, kun rakennuksen lämmitysjärjestelmää vaihdetaan tai uusitaan maalämpöä hyödyntäväksi, tai kun maalämpöä halutaan käyttää lisälämmönlähteenä. Maalämmöstä löytyy paljon tietoa sekä käyttökokemuksia erilaisista keskustelufoorumeista, blogeista sekä mahdollisesti omasta tuttavapiiristäsi. Myös lämmitysjärjestelmää myyviä yrityksiä on Suomessa useampia eri paikkakunnilla.

Maalämpö Tomallen.fi.png

Kuva: tomallen.fi

Maalämpöpumpun investointikustannukset ovat melko suuret mutta käyttökustannukset verrattain edulliset. Tällä hetkellä kuulemani ystävien kokemukset maalämmöstä lämmitysmuotona ovat positiivisia ja käyttökustannukset ovat olleet alhaisia. Hyötysuhde on parempi mitä isompi rakennus. Uusiutuvalla maalämmöllä pystytään tuottamaan talon lämmöntarpeesta jopa 75%. Maalämmöllä lämmittäminen maksaa noin 3-6 senttiä/kWh kun sähköllä tai öljyllä lämmittäminen maksaa noin12-18 senttiä/kWh. 

Kuva: Geodrill.fi

Maalämpöä voidaan kerätä kolmella tavalla: vesistöstä (mikä on harvinaisempaa), tontille sijoitetulla maalämpöputkistolla tai maahan porattavan lämpökaivon avulla. Poraus tapahtuu syvälle maahan noin 100-200 metrin syvyyteen ja vie noin yhden työpäivän. Syvälle kallioon poraaminen on kallein vaihtoehto ja porauksen hinta määräytyy yleensä urakan lisämetrien mukaan. 

 

Maalämmön toimintaperiaate Geofoorumi.fi.png

Kuva: Geofoorumi.fi

Maalämpö Asuntotieto.com.png

Kuva: Asuntotieto.com

Pyysimme tarjousta kahdesta eri firmasta: Tomallen ja Lämpöykkönen. Tarjousta varten tapaamme myyjät remonttikohteessa paikan päällä. Meilä on onni, koska nykyiset omistajat ovat niin joustavia, että voimme tehdä tätä tärkeää suunnittelutyötä jo tässä kohtaa, vaikka talo ei olekaan vielä kokonaan meidän. Myyjän kanssa tarkastellaan kokonaistila, tilajaot esimerkiksi, mihin tulee kylpyhuone ja eteinen, lämpöpumpun paikka sekä eri piireille (tiloille) sijoitettavat termostaatit, joiden avulla voidaan säätää eri tilojen lämpötilaa. Vesivaraajan koossa on huomioitava myös oman perheen tarve ja sen koko huomioiden mihin tilaan laute tulee, tarvitaanko esimerkiksi matalampi versio kellaritilaan vai voidaanko käyttää täyskorkeaa.

Saamissamme tarjouksissa hinnan puolesta ei ollut merkittävää eroa (16 741€ ja 17 696€). Erot ovat oikeastaan vain käytetyissä laitemerkeissä (joista kannattaa lukea kokemuksia mm. keskustelufoorumeilta), käytetäänkö urakassa eri vaiheisiin ns. omia työmiehiä vai urakoitsijoita ja mitä kokonaistarjous koskee. Tässä kannattaa olla tarkkana! Tarjous kannattaa lukea huolella ja huomioida se, mitä tarjous ei pidä sisällään. Kummassakin saamassamme tarjouksessa oli tarjoukseen kuulumattomia osioita, joiden arvioidut työhinnat kannattaa selvittää etukäteen, jotta säästytään yllätyksiltä. 

Koska hintaero ei ole huomattava, kannattaa valinta mielestäni tehdä seuraavin perustein: tarjoukseen kuulumattomat lisätyöt ja niiden kustannukset, yrityksen yleinen maine ja palvelu, muiden ihmisten kokemukset ja ehdottomasti takuu ja laitteen jälkihuoltopalvelu. 

Asennuksista kannattaa hyödyntää vuosittainen kotitalousvähennys!

Kummatkin yritykset ovat muuten mukana tulevilla Vantaan Rakenna ja Remontoi- messuilla 24.-26.1.2014, Myyrmäki- halli.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10409

Trending Articles