Kuinkakohan moni teistä lukijoista remontoi tällä hetkellä? Näetkö punaista, kun kuulet sanan "remontti"? Tähän juttuun ajattelin koota remonttisuunnittelun ABC:ni. Toivottavasti joku teistä saa tästä vinkkejä, vaikka muistattehan, että blogini jutut eivät ole mikään raamattu! Ja remonttejakin on hyvin erilaisessa mittakaavassa mutta alla käsittelen ns. koko talon remonttia.
1. Budjetti
Remonttibudjetti on syytä suunnitella huolellisesti. Jos et ole aikaisemmin remontoinut, voi remonttibudjettisi olla turhan optimistinen. Budjettiin on syytä varata hieman ekstraa, koska helposti jää huomioimatta erilaiset asennuskulut, rahdit sekä yllättävät työmiehiä vaativat työt. Joskus voi käydä myös niin kurjasti, että jokin materiaali tai tavara vaurioituu ja se joudutaan kustantamaan uudestaan. Budjetointiinkin löytyy netistä joitakin hyviä apuvinkkejä, kuten Rakentaja.fi.n Remonttioptimi
Kuva: Rakentaja.fi (Remonttioptimi)
2. Tilasuunnittelu
Jos olet tekemässä totaaliremonttia, kuten me, on tilasuunnitteluun järkevää käyttää aikaa! Suunnittele tilajaot huolella ja mieti oman perheesi/talosi tarpeesi ja tottumuksesi. Ota selvää kantavista rakenteista ja siitä, mitkä toimenpiteet vaativat mitäkin talotekniikkaa ja miten tekniikka tiloissa sijoittuu. Mieti kulkureitit ja liikkumisvarat toimintojen ympärille. Huomioi myös mahdolliset muutostöitä vaativat rakennus- ja toimenpideluvat.
3. Valaistus, valaistussuunnittelu
Valaistuksen suunnittelu on yksi unohdetuista osa-alueista, mihin havahdutaan vasta usein loppuvaiheessa. Tosiasiassa valaistuksen suunnittelu tulisi tehdä heti tilasuunnittelun jälkeen. Kun tilat ja mahdolliset huonekalutkin on asetettu paikoilleen, voit alkaa miettiä tilojen tarvitsemaa valaistusta. Valaistusta on hyvin harvoin liikaa. Mieti valaistuksen määrä, säädettävyys, asennus (jos seiniä ja rakenteita avataan, on esim. mahdollista piilottaa ja upottaa valaisimia), huollettavuus, valaisimien muoto ja malli. Eri elämäntilanteissa myös ihminen tarvitsee erilaista ja määräistä valoa. Esimerkiksi lapset pitävät, että lastenhuoneessa on paljon valoa, mutta valoa ei saa häikäistä. Valaistussuunnitteluun on hyvä pyytää myös apua alan ammattilaiselta valaistusuunnittelijalta.
Kuva: Pinterest
4. Säilytystilat
Mitä pienempi koti, sitä tärkeämpää on säilytystilan maksimoiminen ja järkeistäminen. Mieti minkälaista tavaraa teillä on ja miten sitä säilytätte tai haluaisitte säilytettävän. Remontin yhteydessä voi miettiä myös hukkatilojen hyötykäytön. Usein integroitavat tai muotoa mukailevat säilytyskalusteet ovat mittatilaustyötä mutta hintansa väärti. Haluatko, että säilytysjärjestelmä on muunneltavissa tai otettavissa mukaan, jos aiot muuttaa. Eri elämäntilanteissa ja lasten kasvaessa tavaran määrä ja muoto muuttaa muotoaan ja asettaa näin uusia tarpeita. Mieti toiminnot ja liikkumisvarat myös säilytystilojen ympärille. Haluatko, että säilytyskalusteet ovat näkymättömät vai osa kokonaissisustusta?
Kuvat: Pinterest
5. Materiaalivalinnat
Materiaalivalinnat määrittelevät usein lopullisen tyylin ja kodin tunnelman. Jos sinulla on aikaa tehdä remonttisuunnittelua, kerää jo ajoissa erilaisia materiaaleja, pintoja, kuvia jne. ja hauduttele erilaisia yhdistelmiä. Jos et tunne jotakin materiaalia, ota selvää sen laadusta, toimivuudesta, työstöstä ja huollosta, kysele ystäviltä kokemuksia, käy alan liikkeissä. Tee vastaavista materiaaleista kilpailutuksia eri firmojen kesken. Jos hankit yhdestä firmasta enemmän materiaalia ja palveluita, hinta on usein huokeampia sekä voit säästää rahti- ja asennuskustannuksissa. Mieti tarkkaan mikä on perheesi kulutus ja tottumukset, missä tilassa toimii mikäkin materiaali ja miten aiot huoltaa sitä. Kalliita investointeja on syytä miettiä harkiten eikä valita umpimähkään!
Alan liikkeet kuten keittiö- ja kylpyhuoneliikkeet antavat asiantuntevaa palvelua. Suunnittelupalvelu on usein ilmainen, kun suunnitelman toteutus ja materiaalit tilataan. Jos haluat pelkän suunnitelman (mikä sekin on mahdollista) piirrustuksineen, joudut useimmiten maksamaan joitakin satasia. Jos saat toimivan suunnitelman hyvine kuvineen, on tämäkin rahan arvoista.
6. Toimitusajat
Pikaremonteissa on usein tyydyttävä valmiisiin varastotuotteisiin. Toimitusajat on syytä huomioida, kun tehdään isompaa remonttia. Muista aina kysyä arvioitu toimitusaika TILAUKSESTA. Lattioita, tapetteja, keittiöitä, säilytysjärjestelmiä, sisustustuotteita kuten mattoja koskevat useimmiten 2vko-3kk toimitusajat. On kurjaa, jos palkattu työmies tulee turhaan ja asennettavaa materiaalia ei olekaan saapunut vielä paikalle.
7. Aikataulutus, remontin hallinta
Jos olet remontoinut aikaisemmin, saattaa sinulla olla jo kuva eri työvaiheiden vaatimista ajoista. Remonttiaikataulu on syytä tehdä itselle sekä työmiehille, kysyä tarkkaan miten eri työvaiheet etenevät ja huolehtia, että tarvittavat materiaalit on halutusti paikalla. Isompien remonttien hoitaminen vaatii paljon organisointia ja remontin hallintaa. Jos olet palkannut sisustussuunnittelijan, hän voi toimia myös remonttiprojektin koordinoijana, ohjeistaa ja aikatauluttaa työmiehiä sekä käydä sovitusti työmaalla valvomassa vaiheiden ja työjäljen edistymistä. Mitä enemmän remontissa on materiaalia, työvaiheita ja työmiehiä, sitä suurempi kokonaispaletti on hallittavaksi.
Kuva: Omasta sisustus- ja remonttiprojektista
8. Urakoitsijat
Remonttiprojektin sujuminen on paljolti kiinni urakoitsijoista. Useimmiten halvalla ei saa hyvää! Ole valmis maksamaan vaikka astetta enemmän jos vain saat projektiisi hyväksi havaitut ja luotettavat työmiehet. Totaaliremontissa on etua, jos eri työmiehet kuten kirvesmies, sähkömies ja putkimies tuntevat toisensa. Näin aikataulutus ja kommunikointi on helpompaa ja säästytään turhilta työmaakäynneiltä. Jos teet itse, hanki alan osaaja kuitenkin niitä vaativiin tehtäviin ja osa-alueille, joita et itse hallitse. Hanki urakoitsijat jo hyvissä ajoin. Huolehdi, että tarvittava materiaali on työmaalla silloin, kun sen pitääkin olla tai voit tarvittaessa ulkoistaa remontin hallinnan esimerkiksi remontointiyritykselle tai sisustussuunnittelijalle. Muista kuitenkin, että kaikki palvelut maksavat ja huomioi tämä alkuperäisessä budjetissasi.
9. Kierrätä, myy tai anna pois
Jos remontistasi jää tarpeettomana kodinkoneita, keittiön osia, puutavaraa tai muuta, varaa tämän kuljettamiseen tai kierrättämiseen aikaa. Ehkä tiedät jo remontin suunnitteluvaiheessa, mitä mahdollisesti voisi lähteä kierrätykseen tai myyntiin. Varaa myynti-ilmoitusten tekoon tovi aikaa ja ota kuvat. Moni on valmis maksamaan ainakin jotain vanhasta ja käytetystä ja kierrättäminen on huomattavasti ekologisempi vaihtoehto kuin kaatopaikalle heittäminen.
10. Ota opiksi remonttivirheistä ja ihastele työsi lopputulosta
Jokainen remontti on yksilöllinen ja vaikka suunnitteletkin tarkkaan, voi asiat muuttua matkan varrella. Ota opiksi mahdollisista virheistä, jaa kokemuksesi muille ja ihastele onnistuneita lopputuloksia! Remonttiaika voi olla uuvuttavaa mutta lopputulos voi yllättää ja palkita tekijänsä!
Miltä kuulosti tämä ABC?
Alla joitakin löytämiäni ilmaisia linkkejä suunnittelun apuun:
http://www.k-rauta.fi/ideatjavinkit/suunnittelu/pages/suunnitteluohjelmat.aspx
http://www.keittiotieto.fi/suunnittelu/keitti%C3%B6tiedon-ruutupaperi
http://www.keittiomaailma.fi/keittiomaailma/-Designroomsuunnitteluohjelma
http://www.ikea.com/ms/fi_FI/rooms_ideas/splash_ihp2.html
http://www.rautia.fi/ideatjavinkit/suunnitteluohjelmat/pages/suunnitteluohjelmat.aspx