Jokainen meistä suomalaisista varmaan tietää mikä on rintamamiestalo. 1940- luvun puolivälin tienoilla alettiin rakentaa uusia pientaloja, joissa oli yhden hormin ympärille rakennettu tupa, makuukamari, sali ja eteinen. Yläkerrassa oli käyttöullakko, joka muuntui asuintiloiksi perhekoon kasvaessa tai hyvin tyypillistä oli myös, että talossa asusti kaksikin perhettä. Rintamamiestaloja rakennettiin 1960- luvun alkuun saakka, ja varsinkin 70- luvulla näitä laajennettiin erilaisin lisäsiivin ja virityksin.
Kuva: Meidän rintamamiestalo Porvoossa, rv 1952
Tällä hetkellä asumme Pohjois-Helsingissä rintamamiestalojen "ihmemaassa", jossa näen päivittäin sekä hienosti remontoituja rm- taloja sekä vuosien saatossa ränsistyneistä rm- taloja. Meidän tuleva remonttikohde rintamamiestalo on rakennettu vuonna 1952 ja saunan ja pesutiloja käsittävä lisäosa rakennettiin 1978. Mutta miten remontoida rintamamiestalo? Tuntuu, että asia on päivän selvä - siitä vaan hommiin!
Tulevassa projektissa ei tunnu auttavan paljoa kokemus 70- luvun asunnon remontoinnista, koska rm- talo on rakenteeltaan niin erilainen. Tuntuu, että kaikki tieto on tarpeen ja tervetullutta! Mutta mistä tietoa? Kerään alle joitakin linkkejä ja vinkkejä, joista on ollut tässä kohtaa apua. Listani ei ole tärkeysjärjestyksessä mutta kaikista näistä seuraavista olen löytänyt jotakin vinkkiä.
PRKK: Pientalorakentamisen Kehittämiskeskus ry (PRKK) on omakotirakentajien ja remontoijien valtakunnallinen palveluyhdistys, joka tuottaa rakentajille ja remontoijille puolueettomia rakennusalan neuvonta- ja koulutuspalveluja, tavoitteenaan hyvän laadukkaan rakentamisen ja remontoimisen edistäminen sekä omakotirakentajan rakennusprojektin että remonttihankkeiden suunnitelmallinen toteutuminen sekä omakotirakentajan ja remontoijan edun valvominen. Yhdityksen jäsenilleen tarjoamia palveluita ovat mm. puhelinneuvonta, kirjalliset ohjeet ja julkaisut, kurssi- ja koulutustoiminta, rakentamisen ja remontoimisen suunnittelupalveluiden välittäminen sekä ostoedut palveluiden ja materiaalien hankinnoissa. Remontoijalle voin suositella esim. eri paikkakunnilla järjestettäviä ilmaisia remonttikouluja.
Rakentaja.fi: Rakentajan ja remontoijan kaiken kattava tietopankki, josta löytyy ohjeita ja apua erilaisissa hankkeissa. Ilmaisen jäsenyyden avulla pääsee käyttämään kattavasti Rakentaja.fi- palveluita. Osa palveluista on maksullisia mutta hyödyllisiä kuten meidän hankkima Remonttioptimi- kustannusohjelma. Sivustolla myös esim. keskustelupalsta, Hae urakoitsijaa- haku, ilmaisosiot ja maksulliset osiot, videoita ja esitteiden tilausta.
Rintamamiestalo (suljettu fb- ryhmä): Tämä ryhmä on ollut todella hyödyllinen! Rintamamiestalo fb- ryhmä kerää yhteen ihmisiä, jotka painiskelevat samojen ongelmien kanssa, ketkä kaipaavat ideoita toteutuksessa ja ketkä haluavat ylpeänä jakaa kättensä töitä. Ihmiset ovat ympäri Suomea, keskustelu on ystävällistä ja auttavaa.
Rintamamiestalo.fi: Vähän vanhanaikainen keskusteluportaali mutta paljon asiaa. Löytyy mm. hyvät neuvot omatoimiseen kuntokartoitukseen, jos rm- taloa ostamassa http://www.rintamamiestalo.fi/tarkastuslista.htm
Meidän talo- lehti: On Suomen suurin omakotiasumisen lehti, jossa hyötytietoa ja käytännönläheisiä ideoita. Lehti on mielestäni inspiroiva ja välttämätön tiedonlähde tässä kohtaa. Viimeisimmässä numerossa käsiteltiin mm. hybridilämmitystä, mikä meillä on ajankohtainen aihe. Lehti ilmestyy 12kk vuodessa.
TM Rakennusmaailma: Otava Median erikoislehti, joka keskittyy rakentamiseen ja remontoimiseeen. Lehti testaa säännöllisesti rakennusmateriaaleja, -tarvikkeita, työkaluja, alan koneita ja erilaisia palveluja. Ilmestyy 12 kertaa vuodessa.
Blogit/Keskusteluryhmät:Vinkkejä saa paljon mm. toteutuksista erilaisista blogeista ja keskusteluryhmistä. Ihmiset vaihtavat mielellään kokemuksia ja ovat oman kokemukseni mukaan auttavaisia. Kannattaa kuitenkin aina pitää mielessä asiayhteys ja asian relevanttius!
Ystävät, tuttavat, naapurit: Jos lähellä asuu remontoijia tai tuttavilla on kokemusta rakentamisesta ja remontoimisesta kannattaa ihmeessä kysellä ja ottaa vinkkejä! Remontointi on hyvä keskustelun aihe niin ystävien kesken kuin ventovieraidenkin kanssa small talkina..
Ilmaislehdet: Huomaan tarkkailevani entistä enemmän ilmaispostia ja kiinnitän huomion kaikkeen remontointiin ja rakentamiseen liittyvään. Katsastan myös eri firmojen tarjouksia. Suomela on yksi suosikki ilmaislehteni, jopa tekniikkavertailut kiinnostaa. Jotkut firmat ilmoittavat paikallisista näyttelyistä (kuten maalämpöesittelyt) mainoksilla.
Rakenna ja Remontoi- messut: Myyrmäki- hallissa jokavuotinen tapahtuma, ei kovinkaan iso mutta kerää yhteen alan isoja ja pieniä toimijoita rakentamisen, remontoimisen ja sisustamisen alalta. Eri paikkakunnilla omat tapahtumat. Vantaan tapahtumassa näytteilleasettajia noin 200. Kävin viime vuonna ja menen kyllä tänäkin vuonna! Aukioloajat ja muuta löydät tästä
Habitare: Suomen suurin sisustusalan tapahtuma Helsingin Messukeskuksessa aina syyskuussa. Viime vuonna kävijöitä oli 55 000. Messut koostuvat eri näyttelyistä kuten ValoLight, ArtHelsinki, TrashDesign, EcoDesign, Antiikki ja Interiore. Itse pidän mielenkiintoisimpana pieniä uusia suomalaisia Made in Finlandin näytteilleasettajia sekä erityisesti muotoilualan opiskelijoiden tekemiä töitä. Viime vuonnakin jäi käteen pari todella kivaa ideaa sopivasti juuri yhteen meneillä olevaan projektiin!
Suomirakentaa.fi: on tietosivusto omakotitalo-, mökki-, korjaus- ja ammattirakentajille sekä alan päättäjille ja medialle. Sisältö pohjautuu Rakennustutkimus RTS OY:n tutkimuksiin sekä alan asiantuntijoihin. Mm. rakentajan ja remontoijan laskurit.
Rakennusvirasto, rakennusvalvonta: Mahdollisissa lupa-asioissa tulee aina ottaa yhteyttä paikkakunnan rakennusvirastoon. Rakennustarkastajalta voi myös aktiivisesti kysellä ja saada vinkkejä erilaisista mahdollisuuksista toteutuksen suhteen sekä niihin liittyvissä lupa-asioissa. Suurempien paikkakuntien virastot saattavat luonnollisesti olla ruuhkaisempia.
Kirvesmiehet, sähkömiehet ja alan ammattilaiset: Oikeat osaajat ovat paikallaan ja hyvästä työmiehestä kannattaa pitää kiinni, vaikkakin maksamalla sitä halvempaa enemmän! Aika on rahaa! Jo ennen purkua ja varsinaista suunnittelua on hyvä keskustella alan osaajien kanssa. Monet päätökset vaikuttavat toisiinsa. On helppoa suunnitella miltä lopputuloksen halutaan näyttävän mutta usein unohdetaan mm. tekniikkaa tukevat pakolliset koteloinnit/viennit, sähköpaikat ja mitkä toimenpiteet johtavat mihinkin. Siksi luotettava kirvesmies/remonttimies on kullan arvoinen jo suunnitteluvaiheessa.