Rintamamiestaloomme valittiin enemmän betonipinnoitetta kuin olin alunperin suunnitellut. Yhden suihkuseinän sijaan materiaalia tulikin kollegani kannustuksesta kauttaaltaan koko märkätilaan, jossa siis sijaitsevat suihku, kodinhoitohuone ja wc. Vain yksi seinä laatoitettiin 30 x 60cm valkoisella laatalla. Innostuin materiaalista viime keväänä Betonicin kurssilla ja ajattelin, että omassa kohteessa uskaltaa vähän kokeillakin..
Kylpyhuoneen seinäpintoja tehdessä materiaalin työstö oli jo meille tuttu alakerran betonilattian tekemisestä. Betonilattian sävyhän koostui kahden värin sekoituksesta. Kylpyhuoneen seinien väriksi valittiin värikartan GR02 harmaa. Käyttämällä yhtä väriä säästyimme tarkasta väripastan mittaamisesta. Kylpyhuoneen seinien teko oli betonilattian tekoa nopeampaa ja helpompaa, koska kerroksia laitoimme vain kaksi emmekä tehneet välihiontaa, kuten lattiaprojektissa. Massan sekoitus tapahtui vastaavanlailla kuin betonilattiassakin eli väripasta, neste ja jauhe sekoitettiin isolla vispilällä keskenään.
Massa työstetään lastalla seinään. Kuviointi ja lopputulos ovat aina tekijänsä näköisiä eli jokainen pinta on uniikki. Me halusimme kylpyhuoneen seinäpinnasta rouhean ja viimeistelemättömän, jossa näkyy selkeästi lastan vedot ja jopa valumat. Valmistaja suosittelee vedeneristyksen päälle saneerauslaastia betonipinnoitteen alle, elastisuuden takia. Otimme riskin myös laittaa pinnoitetta hieman normaalia paksummin vaikka suositus on laittaa sitä ohuita kerroksia. Jätimme myös välihionnan tekemättä rosoisuuden säilyttämiseksi. Materiaali soveltuu myös märkätilalevyille tehtynä kuten esimerkiksi Tulppa- levylle. Betonipinnoite kuivuu laikukkaana ja se on märkänä tummempaa.
Betonipinnoite soveltuu vain ammattilaisen käytettäväksi, koska sen työstö vaatii nopeutta ja kokemusta lastan käytöstä. Massa alkaa jähmettymään noin kaksi tuntia sen tekemisestä ja siksi työstämisessä vaaditaan ripeyttä. Me teimme seinäpinta kerrallaan ja toinen kerros tehtiin seuraavana päivänä.
Kaksi lakkakerrosta ristiin rastiin telattuna viimeistelee pinnan. Joissakin kohdissa lakka hieman kiiltää ja toisissa jälki on karheampaa mutta lopputulos on aina betonipinnoitteen levittäjän näköinen. Myöskin valon määrä ja valon lähde vaikuttavat olennaisesti lopputulokseen. Meillä väliseinä jakaa suihku- ja wc- tilan sekä kodinhoitohuoneen. Spotit osuvat käytävälle ja suihkualueen keskelle ja itse suihkuseinä on hämyisempi, kuten toivoinkin. Työstössä on hyvä ottaa huomioon seinästä tulevat sähköpaikat sekä putkien paikat ja levittää materiaalia tarpeeksi lähelle ettei näkyviin jää ns. "tyhjiä kohtia" ilman pinnoitetta liian isolle alueelle. Periaatteessa paikkailua pystyy tekemään jälkeäpäinkin mutta jälki voi olla hieman erilainen ja todennäköisesti massaa ei ole enää tehtäväksi.
Itse valitsin betonipinnoitteen seiniin oikeastaan myös käytännön syistä. Mietin pitkään, mikä olisi kaunis ratkaisu esim. wc- pöntön taakse meidän miesvoittoisessa perheessä, niin, että se pysyisi puhtaana ja olisi helppo pyyhkiä. Kirjoitan myöhemmin teille käyttökokemuksia kylpyhuoneratkaisuista. Materiaali soveltuu niin lattiaan kuin seiniin sekä mm. tasojen pinnoittamiseen keittiöön ja märkätiloihin.
Betonipinnoite: Betonic