Quantcast
Channel: Lily.fi - Muu koti
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10409

Elämäni Excelin mukaan, osa 1: Miten ämpätä elämä laskettavan datan muotoon?

$
0
0

Muistan Pekkalan jutun Hesarista, jossa kerrottiin Miten Amy Webb oli löytänyt unelmiensa miehen deittidataa analysoimisen avulla. Tapaukseen oli vaikea samaistua, sillä oma asennoitumiseni parisuhteisiin on “Kivaa höttöä” kuin pakollinen elämäntehtävä, joten tulosvastuulliseen kukkahattutätimäiseen tapaan tuhahdin paheksuvasti, että voihan jööses. Tosin sanapari “Quantified Self” jäi kummittelemaan takaraivoon kunnes joku aika sitten törmäsin siihen uudestaan. Sanaparin takaa kun löytyy kokonainen liikenne ihmisiä, jotka haluavat kirjata ylös kaikki mahdollinen, mitä vain voi laskea ja analysoida. Vaikken olekaan bisnespohatta, jonka täytyy minuutilleen aikatauluttaa ja optimoida elämänsä, tämä alkoi kiinnostamaan ihan siitä syystä, että mitä data sitten sanoisikaan minusta.

Tuumasta toimeen! Neuroottisena To Do-listasovelluksien fanina olinkin jo törmäillyt näihin sovelluksiin. En oikein aikaisemmin tajunnut, miksi kukaan koskaan milloinkaan haluaisi sekunnilleen/minuutilleen kirjata, miten paljon aikaa käyttää mihinkin, mutta idea selkeni huomattavasti tutustuessani paremmin QS-touhun ihmeelliseen maailmaan. Kaikkea mitattavaa voisi analysoida ja mikäpä olisi parempaa elämän optimoimiseksi kuin raaka tieto siitä, miten aikansa käyttää päivässänsä.

Ja koska olen yhtä neuroottinen käyttöliittymänatsi, ei nyt mikä tahansa maanantaikappale käynyt tällaisia asioita laskemaan. Kriteereinä oli muun muassa seuraavia kohtia:

  1. Helppo lisätä, vaihtaa ja järjestellä tekemisiänsä jälkikäteen ihan siksi, että jos nyt vaikka akku loppuu kesken kaiken, ettei tuollaisia asioita pysty kirjailemaan heti ylös.

  2. Datan lähettäminen muualle, jotta voin ihan itse omin käsin Excelissä tehdä käppyröitä ja muita huiseja graafisia esityksiä elämästäni.

  3. Joku järkevä kategorisointisysteemi, että voin tarvittaessa nillittää poikaystävälle, että koko päivä meni siivotessa. Siis valitettavasti ihan vain tätä varten, se perkele kun luulee, että kotoa käsin tehdessä töitä aika menee vain seinän tuijottamiseen tai pelaamiseen (joka välillä on totta, mutta enimmäkseen ei).

  4. Käppyräkaavikoita itse sovelluksessa, että voi heti analysoida, mites meneekään. Ei mikään pakollinen kriteeri kuitenkaan.

  5. Ei mikään susiruma insinööriviritelmä, koska niitä on valitettavasti niin paljon.

Tästä vaativasta listasta valikoitui kaksi sovellusta: OptimizeMe (3,59 eukkia) ja aTimeLogger (2,69 eukkia). Molemmat olivat hieman erilaisia toisistaan kuitenkin niin, että niitä pystyi käyttämään eri tarkoituksiin.

***

OptimizeMe on ihan hintansa väärtti; toimintoja voi ajaa kaksi samaan aikaan, niiden lisääminen, poistaminen ja muunlainen säätäminen on suhteellisen helppoa ja kaiken lisäksi sovellukseen voi liittää niin FitBitin, JawBonen kuin oman suosikkini Moves-sovelluksen.

Ihan ite tein sotkun Movesilla

Ihan ite tein sotkun Movesilla!

Movesista tietojen tuominen on hieman hazardia tosin; vaikka Moves on yksiä tarkempia itsensästalkkaussovelluksia mobiililla, tietojen tuonnin yhteydessä OptimizeMe lisää suoraan Movesista tuotavien aktiviteettien väliin jotain omia. Onneksi toiminnot eivät ole ihan tuulesta temmattuja, sillä jos Movesia on jaksanut säätää etukäteen osoittamaan missä milloinkin on ollut, OptimizeMe kyllä tunnistaa, että elokuvateatterissa käydään elokuvissa ja ostarilla shoppailemassa. Tietojen tuominen ei ole aina satavarmaa, joten siksi itse mieluummin naputtelen tiedot ihan itse omin sormin kuin luotan tuttuihin tietoihin, Moves kuitenkin käy hyvänä välineenä tarkistamaan tietoja. Tämä vie kyllä aika - anteeksi ruotsini - saatanasti aikaa.

Hyvin menee, hyvin menee…fuck it’s Friday!

Hyvin menee, hyvin menee…fuck it’s Friday!

Toinen kämmentävä puoli OptimizeMe’essä on kategoriat. Niitä on vain neljä, ja vaikka ne ovat ihan tarpeeksi meikäläiselle, se vääristää jännästi päivän kulkua. Yllättäen haluaakin sopusuhtaisen päivän kuin että painotus olisi jossain tietyssä kategoriassa, mikä tarkoittaa, että nukkumiseen saa käyttää enintään 6 tuntia päivässä, jos ei käytä kategorian muita toimintoja. 5:55, jos haluaa käyttää 5 minuuttia hampaiden pesuun, 4,5 tuntia, jos käy pyöräilemässä lenkin tai kävelten kaupungilla. Ja vaikka kyse on vain tiedon näyttämisestä kuin että päivän pitäisi olla tasapainoinen, sitä silti ärsyyntyy, kun nukkuminen vie 1/3 osan päivästä.

Nuudelikäppyrät

Kuten näistä sekaisin menneistä nuudelikäppyristä näemmä, joku oli viihteellä viime viikonloppuna

Tosin sisäinen neurootikko saa hirveää tyydytystä siitä, miten paljon tietoja voi näpertää toimintoihin: voi arvioida työn kehittymistä, intensiivisyyttä, ruuan herkullisuutta, siivoamisen tuloksellisuutta ja tietenkin askeleita ja kulutettuja kaloreita. Sovelluksessa voi myös suorittaa kahta toimintoa samaan aikaan, mikä on hirveän kiva, ettei tarvitse lopettaa toimintoa esmes vessakäynnin ajaksi (niitäkin voi laskea!). Tai jos katsoo telsua, mutta tekee jotain hyödyllistä siinä sivussa. Se tosin kyllä omalla tavalla vääristää tilastoja, kun päivässä on yllättäen 30 tuntia toimintaa.

***

Piirakkakaavion peer-review

Piirakkakaavion peer-review - koska muutoin putkinäkö iskee päälle

aTimeLogger on pikkasen riisutumpi ominaisuuksiensa puolesta, mutta se sopi yllättävän hyvin täydentämään OptimizeMe’en puutteita. Ainoastaan yksi toiminto voi olla päällä, mutta se kertoo juuri hyvin, mihin toimintoihin keskittyminen kohdistuu enemmän. Myös kategorioita sai itse säädellä niin paljon kuin halusi.

aTimeLoggerissa toimintojen vaihto toisesta edelliseen ei ollut mikään ongelma: meneillään oleva toiminto pysähtyy, kun toisen toiminnon laittaa päälle ja edellistä toiminto voi jatkaa kätevästi, kun toinen toiminto pysäytetään tai lopetetaan. Toisin kuin OptimizeMe’essä, aTimeLoggeriin ei saa toimintoihin lisätietoja tungettua ja jälkikäteen toimintojen organisoiminen on hieman työläämpää kuin OptimizeMe’essä. Siksi aTimeLogger soveltuukin enemmän yrittäjien/jokapaikan höylien arkeen paremmin kuin OptimizeMe juuri tämän pienen toimintojen pysäytys-mahdollisuuden vuoksi.

Valitettavasti aTimeLogger ei tarjonnut yhteistyötä muiden sovelluksien tai laitteiden kanssa eikä sovelluksen sisäinen käppyräympyrähommat olleet oikein mistään kotoisin, ainoastaan piirakkakaavio ja päivän aikataulu. Se ei kuitenkaan ajanut minua neuroottisesti tasapainottamaan elämääni mihinkään suuntaan, koska olin ihan itse kategoriat valinnut eikä kaikissa kategorioissa edes tarvinnut toteuttaa toimintoja joka päivä.

***

Nuo siis päällimmäisinä eroina. Molemmissa on kuitenkin hyvät vaihtoehdot lisäillä toimintoja (kuin poistaa niitä, mähän olen niin aktiivinen crossfitissä ja kajakkimelonnassa). Molemmissa saa myös asettaa tavoitteita ajallisesti, OptimizeMe’essä vieläpä muillakin mahdollisilla määreillä (laadullisesti/taidollisesti/askeleellisesti ja niin poispäin). Näillä kahdella sitten menty ja analysoitu toimintaa jo jokunen päivä, toivottavasti ensi viikolla olisi paremmin materiaalia analysoitavaksi asti…!

***

QS-liikeen sivusto

Olen Dataseksuaali - Pekka Pekkala/Helsingin Sanomat

OptimizeMe ja aTimeLogger2 löytynevät AppStoresta


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10409

Trending Articles