Kuusikymmentäseitsemän Brabant-tuijaa seisoo kauniissa rivissä. Niiden länsipuolella on meidän alue, itäpuolella kaupungin alue. Talon asukkailla on ihmeellinen yksityisyyden tunne, jota tällä pihalla ei ole ennen viime viikkoa koettu.
Ennen ja jälkeen -kuvat puhuvat puolestaan. Kuvat on otettu meidän ohi kulkevalta kevyenliikenteenväylältä, josta on ennen voinut täysin esteettä katsella, mitä meille kuuluu. Uusina asukkaina meidän on ollut helppo tulla tuttaviksi muiden tien käyttäjien ja naapurien kanssa: ohikulkijat ovat voineet (niin kehdatessaan) kehaista emännän kitkemisahkeruutta, päivän asua tai lasten innokkuutta leikeissään. Meiltä on puolestaan kehuttu naapurien koiria, niiden ulkoiluttajien uskollisuutta ja maratonille treenaavien sitkeyttä. Lisäksi ohikulkijoita on varoiteltu karanneista jalkapalloista. Mutta nyt ne päivät ovat tulleet päätökseen ja kitkemispuuhiin voi pörhältää ilman meikin hiventä tai muotihepenien tarvetta. Tekninen tuki sai aitansa ja grillausrauhansa!
Tuija-aita tilattiin toukokuussa ja vanha, toiveita ja kymmenen vuoden päähän lupauksia antanut polvenkorkuinen marja-aroniayritys siirtyi meiltä lapiolla kaivaen sukulaismiehen pihaan (toivottavasti aiempaa parempiin multiin). Hullu puutarhuri kitki ja paransi vanhaa aidan maaperää oikein urakalla ja yks kaks yllättäen taimet saapuivat juuri silloin, kun Tuki oli työmatkallaan. Itsekseni aitataimia siirrellessä ja maahan upottaessa en käynyt edes hakemassa kameraa esiin, joten jos haluat nähdä hyvät kuvat aidan istuttamsiesta, käy kurkkaamassa vaikkapa tämä aidanistutuspostaus, jonka selkeyttä olen itse ihaillut.
Tekninen tuki laski, että meillä taimet ovat saaneet sateiden lisäksi keskimäärin 15 litraa vettä päivässä - jokaista tainta kohden. Määrä on huikea enkä viitsi edes laskea, mitä moinen kastelu maan kalleimmalla vedellä maksaa. Yksi syy reiluun kastelumäärään on tihkukasteluletku, joka on puupäätarhurilta unohtunut päälle pariin otteeseen. Toisaalta kastelen mieluummin liikaa kuin toistan istutusoperaation kuivuuden vuoksi ensi vuonna.
Kuivuminen on meillä aidan sijainnin vuoksi todellinen vaara. Itään avautuva rinne kuivuu herkästi ja aurinko porottaa aitaan koko päivän ajan. Taimien varjostamista varten maahan iskettiinkin valmiiksi tolpat, joiden varaan viritetään rimat. Niiden päälle laitetaan yhtenäinen varjostuskangas, joka toivottavasti auttaa taimiparkoja kevättalven lämpövaihteluissa. Tihkukastelua on tiedossa paitsi nyt paakkutaimien juurtumisen ajan, myös maaliskuussa hangen sekaan; taimet kun sulavat ja haihduttavat lumen päällä mutta jäässä oleva maa estää niitä imemästä kosteutta maasta. Toivottavasti ensimmäinen koettelemuksen talvi selvitään mahdollisimman pienillä menetyksillä!
Napakasta istutustiheydestä huolimatta vielä toistaiseksi aidasta näkyy jonkun verran läpi. Ensi vuonna Tekninen tuki pääsee aloittamaan himoitsemansa aidan leikkaamisen, minkä seurauksena aita toivottavasti muuttuu tiiviiksi ja tasaiseksi.
Tässä vielä perusohjeet aidan istuttajalle:
- Pohdi ja suunnittele, millaisen aidan haluat. Leikattava aita on työläs, vapaasti kasvava aidanne luonnollinen ja helppohoitoisempi. Leikattavan aidan taimiväli on noin kolmekymmentä senttiä, aidanteen voi istuttaa harvempaan. Taimien ei myöskään tarvitse olla samaa laatua, vaan monesti eläväpintainen istutus näyttää mukavammalle kuin yhdestä lajista koostuva pensasaita. Tonttia ympäröivä pensasaita voi myös koostua useammasta eri lajin pätkästä riippuen siitä, millaista tunnelmaa ja näkymää kaivataan.
- Älä pihistele kasvualustan ja taimien laadussaäläkä juurtumassa olevan aidan kastelussa.
- Tee aitaa varten yhtenäinen oja, joka on leveydeltään ja syvyydeltään puoli metriä. Täytä oja ravinteikkaalla kasvualustalla.
- Kasteleaitataimet hyvin! Mitä märemmät taimet, sen parempi. Upota astiataimien astiat kokonaan veteen puoleksi tunniksi tai lorottele paakkutaimien juurakoille vettä saavikaupalla.
- Aseta taimet tasaisin välein istutuskohdan viereen.
- Kaiva istutettavalle taimelle kuoppa ja kaada sinne noin kymmenen litraa vettä.
- Istuta taimi lajikkeesta riippuen aiempaan kasvusyvyyteen tai hieman aiempaa syvempään. Voit myös jättää taimet aiempaa maan pintaa korkeammalle ja muodostaa taimille kasvualustasta harjun, jossa ne kasvavat. Tällä keinolla voit vähentää kaivettavan ojan syvyyttä ja estät talvella veden jäätymisen aitataimien juurelle; tämä on myös ainut ja oikea keino istuttaa aita savipitoiselle pohjamaalle.
- Kastele vastaistutetut taimet. Kastele niitä myös jatkossa. Kastele mieluummin paljon kerrallaan ja harvemmin kuin vähän joka päivä. Näin kosteus painuu syvemmälle ja edistää taimen juurien kasvamista maahan, ei sen pintaan. Perussääntö menee, että sentti vettä maan pinnassa kastelee mullan kymmenen sentin syvyyteen. Kastele myös, vaikka keli olisi sateinen, sillä sade kastelee vain harvoin maan pintaa syvemmältä (voit tarkastaa tilanteen kaivamalla multaa taimen vierestä).
- Pidä taimien ympärys rikkaruohottomana. Tätä edistää joko maanpeittokasvillisuuden istuttaminen taimien viereen tai vähintään viisisenttisen kuorikatteen levittäminen mulloksen päälle. Maapinnan peittäminen myös vähentää kastelun tarvetta.
- Älä missään nimessä kylvä ruohoa aitataimien juurelle tai väleihin, sillä nurmiheinä estää aidan juurtumista ja hidastaa sen kasvua. Nurmi on myös käytännössä mahdoton leikata aidan vierestä, jolloin ruohon ympäröimät aitataimet vioittuvat ja koko aita näyttää rumalta.
Oletko perustamassa tai kunnostamassa pihaa? Seuraavista linkeistä pääset aiempiin pihan perustamista koskeviin postauksiini.
VINKKEJÄ PIHAN OMATOIMISEEN SUUNNITTELUUN LÖYTYY TÄÄLTÄ.
OHjEITA UUDEN ISTUTUSALUEEN PERUSTAMISEEN LÖTYY TÄSTÄ.
NURMIKON PÄÄLLE PERUSTETTU ISTUTUSALUEVINKKI LÖYTYY TÄÄLTÄ.
KASVIEN JAKAMISEEN LIITTYVÄ POSTAUS LÖYTYY TÄSTÄ.
NEUVOT KASVIEN ISTUTTAMINEN UUTEEN PIHAAN SAAT TÄSTÄ.
Ekstra vinkkinä kurkkaa myös Lilyssä bloggaavan Tiian mietteitä siitä, miten vanhaa pihaa kannattaa alkaa kunnostaa!