Googlasinpas "Muuttaminen New Yorkissa". Suurin osa palautetuista vastauksista koostui suomi24.fin keskusteluista jotka koskivat muuttamista New Yorkiin, ei New Yorkin sisällä. Muuttaminen New Yorkiin - eli USA:n onkin sitten eri juttu, siitä olen tainnut aiemmin kirjoittaakin, mutta mitäs sitten kun edellinen vuokrasopimus loppuu ja täytyy löytää uusi asunto ASAP?
*
Olimme tehneet kyseenalaisen vuokrasopimuksen erään amerikkalaisen tytön kanssa joka sai potkut ja joutui muuttamaan pois kämpästään. Hänellä oli vielä vuosi sopimusta jäljellä ja sopimuksen purkaminen olisi ollut jotain kymppitonnin luokkaa (jota vasta fudut saaneella tytöllä ei tietenkään ollut). Asuimme vuoden asunnossa, maksoimme vuokrat ajallaan ja käyttäydyimme kuin kuka tahansa kuulias vuokralainen.
Little did we know, nyt toukokuussa taloyhtiö päätti että koska entrepreneur ja minä oltiin tultu ns. alivuokralaisiksi, eikä papereista löytynyt sanallakaan sitä että mies oli maksanut jokaikisen vuokran (ja credit scoret olivat tietenkin meneet tämän amerikkalaisen naisen "tilille", ja systeemeissä näytti sille että nainen maksaa edelleen vuokraa) ei meidän hakemusta enää hyväksytty. Sanomattakin on selvää, että kapinoimme tätä tyttöä ja talo-yhtiötä vastaan mutta samalla oli pakko etsiä asuntoa.
Asunnon metsästys
Tässä vaiheessa se väärään osoitteeseen mennyt credit score olisi tullut tarpeeseen. Mies kävi ainakin kolmessakymmenessä (30) näytössä mutta pian selvisivät suurimmat kompastuskivemme:
- viime vuotiset tulot täytyvät näin ulkomaisena olla 80X (kertaiset) vuokraan nähden
- credit score
- mahdolliset ruusut tai risut edelliseltä talo-yhtiötä tai vuokranantajalta
- amerikkalainen takaaja koska emme ole paikallisia.
Viime vuotiset tulot ovat sitten kumma juttu. Mun logiikalla sillä mitä tienasit viime vuonna ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa mitä tienaat tänä vuonna? Pankkitilin esittely ei auta, eikä liiemmin se että laittaisi koko vuoden vuokrat escrowhun odottelemaan. Vuokranantajat suosivat niitä joilla oli viime vuonna steady job - sillä ootko saanut viime viikolla potkut ei ole mitään merkitystä tämän asian kanssa. Oot silti qualified.
Credit Score - hmm... tyhjästä on paha nyhjästä right? Silloinen talo-yhtiö ei suostunut kirjoittamaan edes "acknowledgement letteriä" siitä, että vuokrat on maksetttu. Väärään osoitteeseen menneitä credit scoreja kun ei pysty korjaamaan (ja kuka hullu luulee että kaverin nurkissa koko vuoden asunut amerikkalainen tyttö haluaisi luopua täydellisestä recordista? hah. Hulluja puhut!).
Muutamassa talo-yhtiössä vedettiin ns. rasistikortti pöytään (kuulivat siitä jälkikäteen Yelpin arvosteluissa) vaikka se on periaatteessa laitonta. Meillä on paperit kunnossa, rahaa tilillä... ja mahdollisuus hakea muutosta Green Cardiin mikä tahansa päivä. Miksi pitää alistua rasistikorttiin?
Tämän lisäksi vuokraaminen New Yorkissa on kuin villi länsi. Tietyn alueen asunnot ns. co-opit menevät yksityishaastattelulla ja boardin päätöksellä (tällaisesta haaveilimme, mutta ei sitten toiminut aikataulumme kanssa yksiin) jotkut brokerit ovat uskomattoman huonoja työssään ja ahneita palkkioissaan. Hyvän brokerin löytäminen on yhtä helppoa kuin asunnon.. eh. Jos löydät sellaisen, pidä huolta et saat häneen yhteyden kun seuraavan kerran tarvitset asuntoa. Jotkut talo-yhtiöt lupaavat ensiksi tietyllä hinnalla mutta sitten seuraavat päivät saakin vaihdella viestejä ahkeraan ja ihmetellä miten kuukausittainen vuokra pompsahti yhtäkkiä yli 800 dollarilla.
Mistä tulikin mieleen - jos New Yorkissa ei saa Rent Control-asuntoa, vuokra saattaa vuodessa nousta juurikin sillä 800 dollarilla (jep... seen that twice.)
Paljonko se vuokra sitten on?
Me kävimme katsomassa muutamaa vanhempaa asuntoa UES:lla, UWS:lla sekä Battery Parkissa. Manhattanin ulkopuolella kävimme Long Island Cityssä sekä Williamsburgissa, mutta kumpikaan niistä ei tuntunut omalle. New Jerseyssä asuneelle jokainen junaa odotettu minuutti tuntuu tuskaiselle kuolemalle.
1500 - 2000 dollarilla saa jo ihan kivan kämpän ilman että asuntoa joutuu jakamaan tai että joutuisi muuttamaan Bushwickin perälle. Pariin tonniin sisältyy - no ei juuri mitään. Asunto jossain vanhassa talossa (yleensä sellainen joissa palotikkaat ikkunan edessä), joissa ilmaistointi täytyy hankkia itse ja joissa yleensä on vähän (tai aika paljonkin) kulahtanut kylpyhuone sekä keittiö. 2000 dollarilla voi saada jo 1 bedroomin esimerkiksi Upper East Sidelta vanhasta rakennuksesta 2,1, tai York Avenuelta, joten pieneen studioon ei tarvitse tyytyä.
Battery Park, UES ja UWS on melko pitkälti samanhintaisia alueita, tietenkin vuokrien hinnat ovat aika yksilöllisiä. Monesti uudet talot ovat ns. service buildingeja joihin kuuluvat concierget, salit, saunat, playroomit sekä business centerit. Näiden hinnat huitelevat n. 3000 dollarista aina helposti 7000 dollariin - riippuu paljon talosta ja sen sijainnista. Näissä Service Buildingeissä työskentelevä management on hyvin tarkkoja siitä että täytät yllä mainitut kohdat (80x vuokra, credit score...) eikä ns. persoonalla ole juuri merkitystä. Heille tärkeintä on se, että näytät paperilla pätevältä ja kykenevältä maksamaan vuokran joka kuukausi.
Alueet
Mitä tulee alueisiin, yllä olevat alueet taitavat olla niitä Manhattanin kalleimpia - ja myös hiljaisempia. Asuttuani pitkään Midtownin turistirysän keskellä hiljaisuus oli yksi tärkeimpiä kriteerejä. Ette voi ymmärtää kuinka monet yöunet ovat menneet harakoille palopillien soidessa, ihmisten tööttäilessä ja naapureiden bilettäessä. Koska Battery Park sijaitsee ihan eteläkärjessä on sanomattakin selvää että Sandyn siskon tullessa kaupunkiin sitä oltaisiin veden vallassa. Yhden hurrikaanin kokeneena ja vierestä seuranneena päätös Uptownille muutosta ei ollut vaikea. Siksi esimerkiksi Sohot, Villaget, Tribecat ja Union Squaret jäi nyt kokonaan pois listalta.
Hatusta heittämällä voisin kuvitella että Harlem & Bushwick ovat tällä hetkellä halvimmat alueet asua. Ja tietenkin kimppakämpät. Meille kimppa-asuminen ei vaan koskaan ole ollut mahdollista ja toisaalta olen niin onnellinen siitä oman asunnon rauhasta vilkkaassa kaupungissa. Kimppakämppien löytäisen helppoudesta tai vaikeudesta mulla ei ole käsitystä. Voisin olettaa, että muuttaminen on nopeampaa, helpompaa ja sitä varten joutuu käymään vähemmän paperisotaa. Meille kuitenkin se paperisota on tärkeä koska se takaa turvan meille sekä yritykselle. Lisäksi on sanomattakin selvää että yrityksen kanssa tänne ollaan tultu pidemmäksi aikaa joten on tärkeää että credit scoret kertyvät, eikä asuta ihan kuin ilman lupaa maahan tulleet meksikolaiset.
Mitä koko lysti maksaa?
Päädyimme muuttamaan service buildingiin Uptownin hiljaisuuteen, vaikka sydän olikin pakahtua ihanan Upper East Side:lla sijaitsevan co-opin edessä. Toistaiseksi tämä nykyinen asuntomme on tuntunut tarpeisiimme juurikin siltä oikealta - emme edes katselleet mitään "tässä asumme seuraavat viisi vuotta"-kotia. Sen aika tulee sitten joskus New Yorkissa, Lontoossa tai jossain ihan muualla.
Meidän tapauksessa muuttaminen maksoi karvan alle 30 000 dollaria. Ja nyt ei ole suinkaan kyse ensimmäisestä mannerten välisestä muutosta jolloin kuvioissa oli viisumipapereiden maksut, yrityksen perustaminen ja muut seikat. Kyseessä on viimeisin muuttomme Manhattanin sisällä.
30 000 dollariin siis sisältyivät:
- Broker Fee
- Apartment Deposit
- Insurance (mikäli Credit Score on mitä on)
- Move in Fee (joka maksetaan takaisin mikäli et muutossa riko jotain)
- Ekan kuun vuokrashekki
- Sähkösopimus
- Internet
- Amenities Fee
- Huonekalut (Vastaa Ikean ns. normisettiä - Malm Sänky ja Starttipaketti keittiöön)
- Tarvikkeet
Mihin kuuluu varautua?
Kaupungilla 30 asteen helteessä juokseminen ei ole mukavaa, mutta vähän pakollista jos muuttaminen on tiedossa seuraavien kuukausien aikana.
Tiesimme että muutosta kesä-heinäkuussa ja vuokrasopimuksemme loppuu syyskuun lopussa. Kämppä löytyi heinäkuun lopussa ja muutto tapahtui kuun vaihteessa. Kaikissa tapauksissa, esimerkiksi co-opeissa täytyy varata aikaa vielä enemmän - ja monet New Yorkilaiset "shoppailee" asuntoja ihan vapaa-ajallakin (minä mukaanlukien otan kuvia kännykällä jos joku kiva talo tulee vastaan ja ovenpielessä leasing agencyn numero).
Netissä ainakin StreetEasy ja Trulia auttavat hahmottamaan millaisia asuntoja on missäkin tarjolla. Trulian iPad-sovelluksella voi suoraan lähettää viestejä brokereille joiden asunnoista tykkäät ja yllättävää kyllä, aika monesta jätetystä yhteydenottopyynnistä kuului takaisin seuraavana aamuna. Jossain vaiheessa voi kokeilla brokerin kanssa, joista saattaa olla hyötyä esimerkiksi ei julkisesti vapaina olevien asuntojen kanssa.
Ota mukaan: 6 kuukauden bank statements (USA:ssa), passi tai paikallinen ajokoira, Personal Statement tyyppinen kirje, jossa kerrot itsestäsi, Recommendation edellisen asunnon vuokranantajalta, ja Personal Recommendation Letter työnantajalta, kaverilta tai yhtiöpartnerilta.
Tietysti helpoimmalla pääsee (ja voi skipata yllä olevan diipadaapan) jos keskittyy löytämään heti ensimmäisenä iltana Sugar Daddyn, jonka kämpässä voi asustella siihen saakka kunnes setä on saatu nalkkiin ja maksamaan asunto tai löydetään joku muu kyseenalainen asumismuoto Craigslististä.