Quantcast
Channel: Lily.fi - Muu koti
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10409

Vain tahroja vaatteissa, älä siis suutu... - eli muutama niksi ja vinkki lian poistoon tekstiileistä, osa 2

$
0
0

"Vain tahroja vaatteissa paperilla, älä siis suutu

Ei niistä asiat miksikään muutu..."

Tämä Eppu Normaalin tunnettu biisi tuli mieleen ja alkoi soida päässäni, kun kehittelin sopivaa otsikkoa tälle suunnittelemalleni kirjoitukselle. Tuossa kappaleessa ne tahrat eivät kuitenkaan ole sellaisia konkreettisia likatahroja, joista minä ajattelin puhua.

No olipas aasinsilta, mennäänpä siihen varsinaiseen asiaan...

* * *

Aloitin eilen juttusarjan, jossa pistin jakoon niksejä ja vinkkejä liittyen tekstiilien tahranpoistoon. Tuolloin keskityin elintarvikkeiden aiheuttamiin likatahroihin ja niiden puhdistamiseen. Tässä toisessa osassa kerron muun muassa kosmetiikasta ja luonnosta saatavien tahrojen käsittelystä.

 

 

Vinkkejä tekstiilien tahranpoistoon

Kosmetiikka ja ihonhoitotuotteet:

Aurinkovoide. Tahran poistamiseen on parikin keinoa. Ensimmäisessä keinossa käytetään ruokasoodasta ja vedestä tehtyä tahnaa. Sekoita 3 osaa soodaa ja 1 osa vettä keskenään. Levitä seosta tahralle, anna vaikuttaa jonkin aikaa ja harjaa seos tämän jälkeen pois. Pese tekstiili lopuksi koneessa korkeimmassa mahdollisessa pesulämpötilassa ja käytä entsyymipitoista pyykinpesuainetta.

Toinen vaihtoehto poistaa aurinkovoidetahra on esikäsitellä se nestemäisellä pyykinpesuaineella tai tahranpoistoaineella. Tämän jälkeen tekstiili pestään koneessa korkeimmassa hoito-ohjeen sallimassa pesulämpötilassa ja käytetään pyykinpesuainetta, joka sisältää valkaisuainetta ja entsyymejä.

Huulipuna. Tässäkin tapauksessa tahranpoistoon löytyy pari menetelmää. Ensimmäinen menetelmä kuulostaa hellävaraisemmalta, ja siinä tahra esikäsitellään sappisaippualla, nestemäisellä pesuaineella tai tahranpoistoaineella. Lopuksi tekstiili pestään koneessa korkeimmassa mahdollisessa lämpötilassa.

Toinen keino on se hasardiübertehokas menetelmä, joka tuli jo aiemmin esille rasvatahrojen puhdistuskeinojen kohdalla juttusarjan ensimmäisessä osassa. Menetelmässä käytetään lakkabensiiniä. Kokeile ensin johonkin huomaamattomaan kohtaan, kestääkö tekstiili tämän käsittelyn. Käsittele sitten tahra lakkabensiinillä ja huuhtele. Hiero päälle pieni määrä nestemäistä pyykinpesuainetta ja huuhtele käsittelykohta vedellä. Pese tekstiili lopuksi koneessa hoito-ohjeen mukaan.

Lakkabensiinin sijasta voi myös kokeilla denaturoitua spriitä (Sinol) tahran esikäsittelyvaiheessa. Tarkista tässäkin tapauksessa ensin tekstiilin kestävyys menetelmälle.

Kynsilakka. Tahran esikäsittelyyn voi käyttää asetonia sisältävää kynsilakanpoistoainetta. Tarkista kuitenkin ensin, ettei tekstiilissä ole asetaatti- tai triasetaattikuituja. Ne eivät kestä asetonipuhdistusta. Poista tämän jälkeen tahra kynsilakanpoistoaineella tekstiilin nurjalta puolelta. Pese tekstiili tämän jälkeen koneessa hoito-ohjeen mukaan ja käytä pyykinpesuainetta, joka sisältää valkaisuainetta.

Esikäsittelyvaiheessa kynsilakkatahraan voi vaihtoehtoisesti kokeilla myös sappisaippuaa tai hiuslakkaa. Ne saattavat hieman pehmentää ja haalistaa tahraa. Yrityksistä huolimatta joskus voi kuitenkin käydä niin, ettei kynsilakkaa saa poistettua tekstiilistä.

Meikkivoide. Tahra esikäsitellään sappisaippualla tai nestemäisellä pyykinpesuaineella. Annetaan vaikuttaa hetki. Lopuksi tekstiili pestään koneessa korkeimmassa sallitussa lämpötilassa ja käytetään pyykinpesuainetta, jossa on valkaisuainetta.

Puuteri. Tahran voi poistaa harjaamalla. Tapauksesta riippuen se saattaa riittää esikäsittelyksi. Tarvittaessa esikäsittelyä voi jatkaa laittamalla tahralle nestemäistä pyykinpesuainetta. Aineen annetaan vaikuttaa jonkin aikaa. Tämän jälkeen tekstiili pestään koneessa hoito-ohjeen mukaan korkeimmassa lämpötilassa ja käytetään pyykinpesuainetta, joka sisältää valkaisuainetta.

Ripsiväri. Esikäsittele tahra nestemäisellä pyykinpesuaineella. Hiero kevyesti ja huuhtele lämpimällä vedellä. Pese tekstiili tämän jälkeen koneessa korkeimmassa hoito-ohjeen sallimassa lämpötilassa.

Muista, että vedenkestävä ripsiväri on kestävää. Tästä syystä sitä voi olla vaikea saada pois.

 

Luonto- ja ihmisperäiset tahrat:

Hiki ja deodorantti. Deodorantin ja hien aiheuttamia tahroja voi käsitellä useammalla tavalla. Hellävaraisimmassa menetelmässä tahrat esikäsitellään nestemäisellä pyykinpesuaineella. Myös sappisaippuaa voi testata tässä vaiheessa. Tämän jälkeen vaate pestään koneessa entsyymipitoisella pyykinpesuaineella ja käytetään korkeinta hoito-ohjeen sallimaa lämpötilaa. Hiki vaatii yleensä 60 asteen pesun.

Toinen mahdollisuus on tehdä tahran esikäsittely etikkaliuoksella. Sekoita 2 desilitraa etikkaa 10 litraan vettä. Kokeile ensin johonkin huomaamattomaan kohtaan, että vaatteen kangas kestää käsittelyn. Liota sitten vaatetta liuoksessa puoli tuntia ja huuhtele. Pese vaate tämän jälkeen hoito-ohjeen mukaan.

Kolmas vaihtoehto on esikäsitellä tahra oksaalihappoliuoksella. Sekoita keskenään 1 teelusikallinen oksaalihappoa ja 1 desilitra haaleaa vettä. Testaa aluksi, että vaate kestää käsittelyn. Esikäsittele tahra tämän jälkeen liuoksella ja huuhtele. Pese vaate lopuksi koneessa hoito-ohjeen mukaan.

Pihka. Laita pihkainen tekstiili pakastimeen ja raaputa jäätynyt pihka irti. Pihkatahraa voi esikäsitellä myös denaturoidulla spriillä (Sinol), minkä jälkeen huuhdellaan vedellä. Kokeile kuitenkin ensin, että tekstiili kestää spriillä käsittelyn. Tekstiili pestään lopuksi koneessa pyykinpesuaineella mahdollisimman korkeassa lämpötilassa.

Pihkatahraan voi kokeilla myös kemiallista pesua. Tällöin lika irtoaa kuluttamatta kuitenkaan tekstiiliä.

Ruoho. Ruohotahran voi esikäsitellä sappisaippualla, tahranpoistoaineella, nestemäisellä pyykinpesuaineella tai entsyymipitoisella valkopesuaineella. Anna käsittelyn vaikuttaa ja pese tekstiili sitten koneessa käyttäen entsyymipitoista pyykinpesuainetta. On myös kerrottu, että ruohotahrat saattavat haalistua kirkkaassa auringonvalossa.

Veri. Tuore veritahra lähtee kylmällä vedellä. Jos tahra on vanha, se on syytä esikäsitellä nestemäisellä pyykinpesuaineella tai tahranpoistoaineella. Pese tekstiili lopuksi koneessa entsyymipitoisella pesuaineella.

Jos veritahra ei irtoa edellä kerrotulla tavalla, voi kokeilla oksaalihappokäsittelyä. Sekoita 1 teelusikallinen oksaalihappoa 1 desilitraan haaleaa vettä. Kokeile kuitenkin ensin tekstiilin kestävyys oksaalihappoliuokselle. Esikäsittele tahra sitten liuoksella. Anna vaikuttaa hetki ja huuhtele. Pese tekstiili lopuksi koneessa hoito-ohjeen mukaisesti.

Voikukka. Jos tahra on tuore, esikäsittele se sappisaippualla, nestemäisellä pyykinpesuaineella tai tahranpoistoaineella. Testaa myös ruokasoodaa tähän tarkoitukseen. Huuhtele haalealla vedellä. Toista esikäsittely tarpeen mukaan. Pese tekstiili lopuksi korkeimmassa hoito-ohjeen sallimassa pesulämpötilassa ja käytä pyykinpesuainetta, jossa on valkaisuainetta.

Vanhaan voikukkatahraan voi kokeilla denaturoitua spriitä (Sinolia). Testaa ensin tekstiilin kestävyys aineelle. Käsittele tahra sitten spriillä ja hiero mukaan nestemäistä pyykinpesuainetta. Huuhtele haalealla vedellä ja pese tekstiili koneessa.

Jos tekstiilin pystyy kloorivalkaisemaan hoito-ohjeen perusteella, voit myös valkaista tekstiilin.

 

Muut tahrat:

Mustekynä. Suihkuta tahran päälle reilusti hiuslakkaa, pyyhi kevyesti ja huuhtele. Pese tekstiili tämän jälkeen koneessa hoito-ohjeiden mukaan.

Steariini. Raaputa kovettunut steariini varovasti pois tekstiilistä. Silitä loput tahrasta talouspaperiin käyttäen silitysrautaa. Laita paperia runsaasti tahran kummallekin puolelle. Paina kuumalla raudalla, kunnes paperiin ei enää irtoa mitään. Pese tekstiili lopuksi koneessa hoito-ohjeiden mukaan.

Tummuneet paidankaulukset. Käsittele kaulukset nestemäisellä pesuaineella ennen konepesua. Pesee paita tämän jälkeen koneessa hoito-ohjeita noudattaen.

* * *

Siinäpä ne tämän juttusarjan viimeiset vinkit ja niksit. Kerro toki, jos sinulla on tiedossa lisää hyväksi testattuja keinoja tahrojen käsittelyyn.

:)

 

Kirjoituksen lähteet:

Kirjoituksen kuva: EWE / Familjen i frontmannahuset

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 10409

Trending Articles