Kestovaippoja aloimme käyttämään melkein täyspäiväisesti Ukkelin ollessa kaksiviikkoinen. Samoihin aikoihin otimme rutiineihin mukaan vessattamisen. Vauvojen vessahätäviestinnästä olin lukenut paljon raskausaikana ja vessattaminen tuntui muutenkin luonnolliselta jatkumolta kestovaippojen käyttölle.
Alkuun käytimme ImseVimsen kuori- ja sisävaippoja. Päivisin kului yleensä yksi kuori ja 6-8 sisävaippaa. Lisäksi vuorasimme vaipan palalla riisipaperia, sillä nuo vaipat eivät ole materiaaliltaan pintakuivia. Vaippojen huoltoa varten vessasta löytyy pala sappisaippuaa ja kynsiharja. Kakan tullessa paperi laitetaan roskiin, kakat putsataan huuhtelemalla ja kynsiharjalla harjaamalla ja lopuksi kakkakohtiin harjataan sappisaippuaa, jotta varmasti tahrat irtoavat pesussa. Vaipat laitamme edelleenkin vain pyykkikorin reunalle roikkumaan pyykinpesua odottamaan. En ole kokenut tarpeelliseksi mitään etikkaämpärissä liuottamista tai säilömistä pussissa. Vaipat pesemme 60-asteessa, silloin tällöin 90:ssä, pesuaineena meillä on Lumme-merkkiä (ei mitään hajua, mikä olisi The pesuaine kestovaipoille, mutta tuo on ajanut asiansa).
Huoltovälineet
Babyland ja Myllymuksu
Noissa ImseVimseissä luki 3-6 kg, mutta käytimme niitä 4 kuukauden ikään saakka (n. 7-8 kg) - nyt ne ovat jo menossa seuraavalle käyttäjälle. Tällä hetkellä lempivaippojani ovat Myllymuksun aio -vaipat (samat, kun äitiyspakkauksessa), Muumi kuori- ja sisävaipat sekä Babylandin ja Fuzzy Bunzin taskuvaipat. Lisäksi löytyy sarja erilaisia kuori-, aio- ja taskuvaippoja sekä imuja. Riisipaperia käytämme edelleen, jos vaippa ei ole materiaaliltaan pintakuiva. Vaippoja kuluu päivästä ja vessatuksen onnistumisesta riippuen n. 4-8. Kaikki vaipat olen ostanut joko kirpputorilta tai huutanut huutonetistä. Osa on ollut käytettyjä, osa uusia, joita alkuperäinen omistaja ei syystä tai toisesta ole tarvinnut. Rahaa ei näiden hankintaan ole kulunut juuri mitään. Vaippojen jäädessä pieneksi myyn itse ne eteenpäin, niin kuin teimme juuri niille ImseVimsen vaipoille.
Nämä ja pari muuta sisävaippaa voitin blogiarvonnasta
Öisin käytämme edelleen kertakäyttövaippaa. Nyt yön pissoille riittää onneksi enää vain yksi vaippa, mutta yövaipanvaihdot tuntuvat niin ylitsepääsemättömän raskailta, etten ole vieläkään kokeillut kestoja öihin. Haaveilen silti, että tulevaisuudessa, kun yösyöttöjä ei enää ole (ja yöpissojen määrä vähenee), pääsisimme vihdoin kokonaan eroon kertakäyttövaipoista.
Raskausaikana sain paljon epäluuloisia kommentteja- ja katseita, kun kerroin meidän alkavan käyttää kestovaippoja. En ymmärrä miksi, sillä mielestäni kaikkien tulisi käyttää kestovaippoja edes osittain, edes kokeilla niitä, sillä suurin yksittäinen kaatopaikkojen täydentäjä maailmassa ovat nimenomaan vaipat. Tulevathan kestot vielä järjettömän paljon halvemmiksikin! Useimpien epäilykset kumpusivat ennakkoluuloista kestovaippojen hankaluudesta ja työläydestä. Minä enkä mieheni ole vielä kertaakaan kokeneet kestovaippoja sellaisiksi. Pesukonetta joutuu pyörittämään ehkä pari kertaa viikossa ekstraa, mutta onpas kauhea vaiva laittaa pesukone päälle - pyykkiä joutuu vauvan kanssa pesemään joka tapauksessa. Meillä on vaippoja myös sen verran reilusti, ettei niitä tarvitse joka päivä pestä, parin-kolmen päivän välein riittää.
Säilytysratkaisu suoraan Ikeasta
Toinen ihme käsitys, mikä monella on, että jos käyttää kestovaippoja, ei missään tapauksessa voi käyttää kertakäyttöisiä, ja toisinpäin. Miksi ei? Vähäinenkin kestojen käyttö on parempi kuin ei mikään. Alkuun mekin olimme ennemmin sekakäyttäjiä, kun vasta totuttelimme niihin. Edelleenkin öisin käytämme kertakäyttöjä ja joskus harvoin reissulla. Matkoilla käytössä ovat yleensä kestot - joskus saatan laittaa vauvalle kertakäytön, jos seuraava mahdollisuus vaipanvaihtoon on pidemmän ajan päästä. Kassiin vain muovipussi mukaan, johon saa likaisen keston kotiinpääsyä odottamaan. Joku muuten vielä raskaana ollessani ihmetteli, että miten me voimme matkalle mennä, jos käytämme kestovaippoja.
On vauvoja, joiden iho ei kerta kaikkiaan kestä kestovaippojen käyttöä, mutta itse uskon ainakin Ukkelin kohdalla ihon pysyneen niin hyvänä juuri kestojen takia. Kertakäyttövaipat ovat vauvalla yleensä tuntitolkulla, joten hautomista ehtii tapahtua. Ties kuinka kauan kakatkin muhivat housuissa, ennen kuin niiden olemassaolo huomataan - en nimittäin itsekään aina huomaa, jos Ukkelille on yöllä tullut kakka. Kestot ovat hengittäviä (ainakin useammat, ja etenkin, jos käyttää harsoja ja villahousuja), kertakäyttöiset eivät. Kestovaippoja joutuu vaihtamaan tiheämmin, itse vaihdan vaipan yhden pissan välein, joten minkäänlaista hautomista ei tapahdu. Monena päivänä vaippa on kuiva tunnista toiseen, kun vessatus sattuu onnistumaan hyvin.
Niin, ja onko vaippojen tiheämpi vaihtaminen jotenkin työllistävän tuntuista, ei. Lisäksi vaipanvaihdot ja vessatukset rytmittävät päivää mukavasti.
Kun meidän entiselle rimppakintulle vielä ImseVimset mahtuivat
Jokainen tietenkin tekee vaippavalinnat itse, mutta suosittelen edes kokeilemaan! Ei tosiaan tarvitse ryhtyä miksikään himo-kestoilijaksi, vaan niitä voi käyttää vaikka vain silloin tällöin. Mikään ei myöskään estä siirtymistä kestovaippoihin jo vanhemman vauvan tai taaperon kanssa - olen kuullut sen jopa auttavan kuivaksi opettelussa. Olemme mieheni kanssa todella tyytyväisiä kestovaippojen käyttäjiä. Ymmärrän kuitenkin, että vaikka me emme koe kestovaippoja työläiksi, jollekin toiselle se voi olla sitä ihan oikeasti, ja lisäksi useampi vaippaikäinen samassa taloudessa voisi aika äkkiä tuoda rajan vastaan itsellenikin. En siis suoralta kädeltä tuomitse kertakäyttövaippoja, käytänhän niitä itsekin!
Jatkuu...