Jaksaa jaksaa! Kiskoa niitä puita liiteristä pannuhuoneeseen. Lisää lisää! Kuvassa olevat puut kiskoo mies, minä jaksan vetää perässäni puolta pienempiä kuormia. Mikä tarkoittaa sitä, että minä käyn useamman kerran liiterillä – aina uudestaan ja uudestaan. Kunnes miehellä menee hermo ja hän kiskaisee kerralla kunnon kuorman: ei siihen puiden kuskaamiseen tarvitse koko päivää käyttää.
Pakkaset hellittivät hetkeksi alle -20, välillä jopa alle -10. Ja oikein kun kovasti ja nopeasti lauhtuu, niin herää epäilys että se lauhtuminen johtuu vain siitä että sisältä lämpö karkaa ulos, ja ulkoa pakkanen pakenee sisälle. Mutta, eikö sitä aina kehotetakin laskemaan kotona sisälämpötilaa, jotta maailma pelastuu? No, kai siinäkin kuitenkin joku raja on. Jos makuuhuoneen lämpötila on 16,5 (plussalla), niin ollaanko nyt sitten kannettu oma kortemme maailman pelastustalkoot–kekoon?
Olen kyllä useimmiten tämän ”alenna kotisi sisälämpötilaa” – kehotuksen yhteydessä lukenut tai kuullut, kuinka paljon siinä säästää sähköä. Joten, kun on puulämmitteinen talo, niin onko sillä väliä. Tosin, olen myös saanut lukea, että puulämmitys on kuin onkin kaikista epäekologisin lämmitysvaihtoehto. Savupiipusta tupruavien kaasujen takia. Paitsi, jos sytytät puut päältä päin, niin silloin ei tule niin paljon niitä myrkkykaasuja. Ja niinhän me tietenkin teemme; eihän sitä pannuhuoneen isoa tulipesää pysty altapäin edes sytyttämään. Se on niin syvä, että pakko on latoa ensin puut luukun korkeudelle asti ja sytytellä vasta sitten. Päältä.
En tiedä kuinka paljon vähemmän noita myrkkykaasuja sitten vapautuu, kun talossa lämpötila on alle +20. Ainakin käytetään vähemmän puuta. Ja enemmän villasukkia, jopa kahdet päällekkäin. Myös villapaitoja, villahousuja ja villafilttejä. Flanellipyjamassa nukutaan paksun täkin alle kääriytyneenä. Ja huh hellettä, kun työmatkalla yritän saada nukutuksi hotellihuoneessa, jossa on 20 – 21 lämmintä. Yhtä tällaista kokemusta jälleen odotellessa; mukaan pakkaan siis ohuimman pyjaman tai yöpaidan minkä omistan.
Kohtapa kuitenkin pääsen saunaan lämmittelemään! Voi, sitä nautintoa kun saa istuskella rauhassa puusaunan lempeissä löylyissä. Olen niin saunaihminen kuin olla saattaa; suihkussa käyminen, kesällä tai talvella, on yhtä tuskaa jos saunaa ei ole lämmitetty.
Lämpöä kiitos!
Larah